Производителите на тютюн подновяват протестите

Брюксел е отхвърлил искането на България за промяна на базата за доплащания

148 ~ 1 мин. четене

Протестите на тютюнопроизводителите може да бъдат подновени. Причината е, че Брюксел е отхвърлил искането на България за промяна на базата, върху която да се разпределят средствата за национални доплащания. Промяната на референтния период бе едно от исканията на тютюнопроизводителите по време на протестите, които бяха провокирани от забавянето на изкупната кампания и ниските цени, съобщава БНР. 

Под натиска на недоволството правителството призна, че по действащата в момента схема, нотифицирана от Европейската комисия, субсидиите се дават и за непроизведен тютюн. Сметката показва, че ако това се запази, стоте милиона, гарантирани от министъра на земеделието, ще се разпределят върху 50 000 тона тютюн, т.е. субсидията отново ще е 2 лева. Миналогодишното производство е 30 хиляди тона. Производителите настояват за доплащане не по-малко от 3 лева.

Ще се търсят други възможности и варианти. Вероятно ще се подпомага на площ, като  количеството тютюн ще бъде преекспонирано през площта и така хората да си получат подпомагането, все едно за килограм са го получили. Всичко възможно трябва да се направи, това трябва да се случи, иначе, както съм казвал винаги, че сме в стачна готовност. На 44% е изкупен тютюнът. От 4,80 до 6,20 върви цената, като тенденцията е всеки ден да пада, коментира ситуацията председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюни Арбен Мименов.

Вероятността за подновяване на протестите се засилва и от хода на изкупната кампания, предупреди той.

Подкрепи Economic.bg