Прокуратурата прави три проверки за дюните в Несебър

Резултатите от тях се очакват до края на февруари

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Прокуратурата образува три проверки около скандала с продажбата на 29-те дка дюни в Несебър. Те стартират по разпореждане на изпълняващия длъжността главен прокурор Бойко Василев, уточниха от прокуратурата.

Една от преписките е образувана от окръжната прокуратура в Бургас на 3 януари по материали на медии. Проверката е възложена да се  извърши от ДНСК.

Другата проверка тръгва след получени материали от РИОСВ- Бургас. В тях се описва започнатото заравняване на защитени дюни от багери в поземлен имот в местността „Кокала”, в землището на Община Несебър и издадените по този повод решения на инспекцията през 2007 г. и 2008 г. за извършване на екологична оценка на планове и програми за изграждане на жилищни имоти. В получените материали се съдържат данни, че издадените решения от инспекцията са незаконосъобразни, т.е. нищожни и прокуратурата е сезирана за предприемане на действия за отмяната им.

Районните прокуратури на територията в Бургас са получи разпореждане до 20 февруари да проверят законосъобразността на извършените от юни 2010 г. до сега сделки и разрешения за строеж на имоти частна общинска собственост, чрез публичен търг или конкурс, след решение на съответния Общински съвет, както и издадените разрешителни от министерства или ведомства, след извършени продажби.

Подкрепи Economic.bg