Промишленото производство в ЕС расте през август

На годишна база обаче показателят се свива с близо 2%

72 ~ 1 мин. четене

През август 2012 г. спрямо юли промишленото производство в Европейския съюз (ЕС) се е повишило с 0.3%, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. В 17-членната Еврозона показателят нараства с 0.6% на месечна база. През юли производството се увеличи 0.6% в Еврозоната и с 1% в целия ЕС.

На годишна база обаче промишленото производство намалява както в зоната с единна валута, така и общо за 27-те страни членки на съюза. Понижението в Еврозоната е 2.9%, а в ЕС - 1.8%.

На месечна база, сред страните, за които има данни, индустриалното производство се повишава в 13 страни и намалява в 8, а в Ирландия остава без промяна. Най-голям ръст отчита Португалия - 6.8%, следвана от Литва и Словения - съответно 4.6 и 4%. Най-силен е спадът в Чехия и Дания - 2.9 и 2.8%.

България отчита ръст на индустриалното производство с 1% на месечна база през август.

Спрямо същия месец на миналата година индустриалното производство у нас е нараснало с 2%. На фона на общия спад, Словакия, Литва и Латвия са шампиони по ръст, като показателят в тези страни нараства съответно със 17, 11.1 и 8.1%. Страните с дългови проблеми - Италия и Испания имат най-сериозен спад на промишленото производство. Показателят на Апенините се е свил с 5.2%, а на Пиринеите - с 3.2%. 11 от страните, за които има данни са повишили индустриалното производство, в толкова измерителят е отбелязал спад.

Подкрепи Economic.bg