Първанов: Трябва да има ново ръководство на БСП

На ръководството му е много по-изгодно във всеки критичен глас да посочи врага с партиен билет, смята бившият президент

120 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Смятам, че трябва да има ново ръководство на БСП. Това заяви президентът в периода 2002-2012 г. Георги Първанов пред БНР. "Стигнахме до момент, когато решенията в БСП се концентрират в много тесен кръг и всички легитимни органи на БСП са подменени", смята той.

"Предлагах засилване на вътрешната демокрация.  На ръководството му е много по-изгодно във всеки критичен глас да посочи врага с партиен билет, да капсулира, да обединява около себе си тясното ядро, което е останало, което обаче не е достатъчно, с оглед на перспективите и амбициозните задачи", смята бившият президент.

Според него обаче новото ръководство не трябва да е просто младо, а знаещи и можещи. "Не просто млади. Често споря с това виждане - да бъдат млади хора. Видяхме как беше в НДСВ, в ГЕРБ - млади, но не винаги са достатъчно подготвени. Искам да дойдат можещите хора, знаещите, онези, които могат да направят нещо не само за партията, а за обществото. Нямам никакви амбиции, не желая реванш", каза Първанов.

На въпрос дали би станал лидер на БСП, той обясни, че този етап вече е минал. "Бил съм начело на БСП в много труден период. Твърдя, че съм бил успешен лидер, изведох БСП от много критична позиция до партия, която печели избори. Опитах се да пробия миналата година с идеи за реформиране и промяна - не се получи", каза още той.

Според нето един автентичен ляв лидер трябва да бъде припознат от широкото мнозинство, а не само от тяснопартийния членски състав. "Като го погледнеш, да става ясно, че това е ляв лидер. При всички спорове, които сме водили, с Жан Виденов, с проф. Александър Лилов, нямаше съмнение, че тези хора изразяват силата на лявото мислене. Това отдавна не се е случвало", смята Първанов.

Подкрепи Economic.bg