Първанов кани Станишев и Борисов на "идеен дебат"

Според него силните задкулисни личности по време на ГЕРБ са останали такива и по време на кабинета „Орешарски“

108 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Лидерът на АБВ и експрезидент Георги Първанов покани лидерите на БСП и ГЕРБ на идеен дебат в ефира на предаването „Тази събота" по bTV. "Призовавам Сергей Станишев и Бойко Борисов на идеен дебат, за да видим ясно каква управленска програма се крие зад идентификацията на всяка една от нашите формации", заяви Първанов.

Според него силните задкулисни личности по време на ГЕРБ са останали такива и по време на кабинета „Орешарски“. „Проблемът на задкулисието е, че същите играчи, които бяха на ключови позиции по време на ГЕРБ и контактуваха активно и резултатно с Борисов и Цветанов, сега също имат определящи позиции, но в друго управление“.

Първанов заподозря, че вторият в ГЕРБ и Пеевски са се договаряли да опъват чадър върху "разбойници" от криминалния свят. „Цветанов и Пеевски са се срещали 40 пъти само в кабинета му в МВР, а колко са били пътите извън министерството? Колко ли пъти са обсъждали как да се разправят политически със своите опоненти? Това е тема, която трябва да се дебатира - защо и как в това статукво се запазиха същите играчи, а се променяха само партиите. Не знам какво са си говорили - аз не съм им светил. Пеевски го каза - те са се договаряли и впоследствие се е създавал чадър на няколко определени хора", коментира той скандала между Пеевски и Цветанов.

След това бившият държавен глава атакува и лидера на БСП и ПЕС. „Парите за общините не бяха разпределени правилно - големи градове бяха сериозно ощетени. На „Позитано" има един човек, който по партиен признак е решил да лиши от право на средства хората на Пловдив примерно. Това е безотговорно, това не е национална позиция. Ежедневно сме свидетели на кадрови решения, които са уязвими. Малката партията налага своето, защото няма коалиционно споразумение", каза Първанов на въпрос относно разпределението на средствата за общините.

Първанов заяви, че е един от най-острите критици на двете управляващи партии: „Аз съм силно критичен спрямо ДПС". Според него ръководството на БСП пък е престанало да зачита организационния правилник и ред в партията. Като пример, потвърждаващ твърдението му, Първанов посочи „изключително малкия брой заседания на НС“ на социалистите по време на ескалацията на гражданското напрежение след назначението на Пеевски. "От демократизма на БСП не е останало нищо", категоричен бе Първанов.

Той даде пример със събитията през 1997 година. „Тогава БСП се опитваше да намери изход от кризата и се събирахме през ден на Национален съвет, за да търсим решение", посочи Първанов. Според него по онова време България е била на прага на „украински сценарий“: „Той обаче е избегнат благодарение именно на внимателния анализ на тогавашната икономическа и политическа ситуация“.

Подкрепи Economic.bg