"Първо - Народното събрание да си върви, а после - да остане"

Румен Петков, депутат от Коалиция за България

3629 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

"Първо беше: "Да забраним партиите!", "Това Народно събрание да си върви веднага!", а после: "Това Народно събрание да остане!".

Така описа развитието на част от исканията на протестиращите депутатът от Коалиция за България и бивш министър Румен Петков.

На пресконференция в Плевен Петков обяви, че  ще предложи на парламентарната група на левицата да внесе предложенията на гражданските организации за промени в Изборния кодекс, каквито и да са те. "Гарантирам, че ще настане голямо забавление", заяви Петков,цитиран от "Фокус". Причината, по думите му, е, че "ние имаме поне 300 партии, но ще имаме поне 3000 гражданския сдружения", на които ще се даде право да участват в избори.

Според депутата ескалацията на исканията е настъпила вследствие на "неадекватните действия на президента". Петков предупреди, че не иска да се включва в хора на оплювателите на президента, последната останала институция на страната, но определи като провал опита на държавния глава да създаде Обществен съвет.

Плевнелиев поиска да събере легитимни представители на гражданското общество, но в крайна сметка не бяха поканени такива, смята Петков.  "Трябва да имаш технология, по която тези протестиращи ще излъчат своя представител. Във Варна се разцепиха на 4, в Пловдив - на 6 и постоянно – някакви граждани се явяват по телевизията, за да дават безценните си оценки", коментира още бившият вътрешен министър.

Според Петков справедливи са протести, които са в резултат на първо място на бедността. "Но се вижда, че част от агитките са в основата на този хаос. Отиваме към срив на цели системи", предупреди депутатът.

Подкрепи Economic.bg