Разработват система за управление на компютър с очи

Екип от изследователи от Лондонския институт по физика са разработили система за управление на компютър чрез движенията на очите.

7118 ~ 1 мин. четене

С всеки изминал ден се появяват все повече и повече идеи за управление на различни устройства на базата на най-новите инженерни разработки. И, разбира се, огромен брой техни приложения. Microsoft Kinect също е пример за това.

Екип от изследователи от Лондонския институт по физика са разработили система за управление на компютър чрез движенията на очите. Цената на компонентите, използвани в системата, е по-малко от 40 паунда ($ 62).

Целта на разработката е да се помогне на хората, страдащи от множествена склероза, болестта на Паркинсон, мускулна дистрофия и други подобни тежки заболявания, ограничаващи възможността на човека за взаимодействие с компютъра.

В допълнение, новата разработка позволява писане на електронни писма и сърфиране в интернет. Принципът на работа на устройството е съвсем прост: движението на очите се следи от две камери и се интерпретира като движение на мишката, а ролята на кликване играе мигването с очи. Естественото мигане се филтрира, съобщи kaldata.

Както заявяват разработчиците, устройството може да проследява очите в 3D, например за управление на инвалидна количка или роботизирани протези.

Изследователите планират търговската версия на устройството да предостави възможност за предаване на сигнала от камерата чрез Wi-Fi или USB.

Подкрепи Economic.bg