Реформират АЕЦ "Козлодуй

Проверяват всички търгове в атомната централа

От януари 2013 г.

180 ~ 2 мин. четене
Автор: Райна Тошева

Махат тромави шефове и звена, инспекторат проверява търговете, компютър изпитва мераклиите за работа

2013-та започва с пълна промяна в АЕЦ "Козлодуй", съобщи изпълнителният директор Валентин Николов. Само за осем месеца на поста той е успял да диагностицира слабости, които не са свързани с безопасността и качеството, но пречат на още по-ефективната експлоатация на централата. Николов смята незабавно да ги отстрани. Още в края на януари ще има такива структурни промени, които ще оптимизират работата, а тромавите звена и някои шефове ще останат в историята.

Инвестиционната програма за тази година на АЕЦ е твърде амбициозна - 200 милиона лева. "Няма да имаме капацитет да я изпълним, ако всяка процедура ще се точи по шест месеца, както досега", коментира Николов. Той не изключва възможността дружеството да тегли кредит за вложенията. Това ще стане, ако НЕК не погаси задълженията си, които надхвърлят тези 200 милиона лева. "Добър знак, че до заем може и да не се стигне са преведените 16 милиона лева от електрическата компания на 3-ти януари", разкри Николов.

Шефът на АЕЦ смята да сложи точка на съмненията за непрозрачни търгове. Затова в централата влиза инспекторат, който да провери всички процедури. След анализ на слабите места, те ще се коригират. Изпълнителният директор има отговор и на нападките, че в централата се назначават връзкари. Предвижда се външна фирма да оценява кандидатите, а компютър да задава тестовете. Единствената субективна оценка остава за психолога.

АЕЦ смята да вдигне печалбата си поне с 10 процента след като се пребори за пълен лиценз за продажба до границата, заяви Валентин Николов. Предвидили сме да изведем централата на съседните пазари при много по-изгодни условия, подчерта той.

Още в началото на тази година ще заработи и прословутият ВЕЦ на централата. Според Николов той е за Гинес не само защото се строи цяло десетилетие, а най-вече за това, че петте му мегавата са глътнали фантастичните 27 милиона лева, вместо 12.

Удължаването на ресурса на двата хилядника си остава приоритет за ръководството, припомни Николов. Той се надява през есента да се внесе искане в АЯР за продължаване на експлоатацията на пети блок. В срок вървят дейностите и по изграждане на седми блок. Вече са възложени три договора - за предпроектни проучвания, за избор на площадка и за ОВОС.

Подкрепи Economic.bg