Регулаторите оставиха bTV и "Булсатком" да се разбират сами

КРС препрати двете спорещи страни към съда

3659 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

След СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията не пожела да се намеси в темата BTV-"Булсатком". Писмата от двете страни в спора са били разгледани на последното заседание КРС. В резултат, Комисията заключи също като СЕМ: "спорът между тях (телевизията и оператора) има търговски характер и следва да се реши в условията на доброволност и взаимно разбирателство."

В разпространено съобщение от пресцентъра на КРС се казва, че като регулаторен орган в областта на осъществяването на електронни съобщения, Комисията няма правомощия да се намесва в договорните отношения между предприятията. От там отправят единствено апела за провеждането на "конструктивен диалог между „БТВ Медиа Груп” ЕАД и „Булсатком” АД в името на българския потребител".

При непостигане на съгласие между страните, с компетентност за решаване на този спор разполага българският съд, се посочва още в съобщението. Другият държавен орган, който има правомощията за намеса и контрол при ограничаване на конкуренцията на пазара на предоставяне на радио- и телевизионни услуги е Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

От КРС подчертават, че биха могли да окажат единствено медиаторска подкрепа, с оглед преодоляване и разрешаване на възникналите проблеми.

Подкрепи Economic.bg