Икономическата свобода в България расте

Основните проблеми продължават да са "върховенство на закона" и пазарът на труда

216 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България е "умерено" свободна икономически, като тази година американската фондация "Херитидж" и вестник "Уолстрийт Джърнъл" са поставили страната ни на 60-о място в света и 29-о в Европа. През 2012 г. България беше на 61 място в света, като тогава страната ни падна с една степен в подредбата.

Индексът на икономическа свобода за 2013 г. показва, че България се представя най-слабо в сферата "върховенство на закона", което включва както слабата защита на собствеността, така и високото възприятие за  корупция. В тази сфера изоставаме не само спрямо региона, но и спрямо средните стойности за света.

"Проблемна област през тази година е и пазарът на труда, където губим най-чувствително от свободата си. Факт е, че от началото на кризата и тръгването на заетостта надолу през 2009 г. не бе предприета нито една мярка за по-свободен и гъвкав пазар на труда. Напротив, в последните години административното бреме върху труда се увеличи - в резултат на това новите работни места са малко и заетостта остава в криза и до днес", се казва в становище на Института за пазарна икономика (ИПИ) по темата.

България се придвижва нагоре в класацията главно заради фискалната свобода (ниски данъци и овладян дефицит), раздвижването на приватизацията и свободната търговия. "Тук се оценява повече търговската политика на Европейския съюз (ЕС), а не толкова работата на българската митница. Не се взимат под внимание прикритите административни (корупционни) пречки пред търговията", смятат икономистите на ИПИ.

На първо място в класацията на "Херитидж" и "Уолстрийт Джърнъл" остава Хонконг. След него се нареждат Сингапур, Австралия, Нова Зеландия и Швейцария. САЩ се намират на 10-о място, Япония - на 24-о, Русия - 139-о, а на последното 177-о място е Северна Корея.

От европейските държави на първо място е Дания (9), Следваната от Ирландия (11), Естония (13), Великобритания (14), Люксембург (15), Финландия (16), Холандия (17), Швеция (18) и Германия (19).

След България се нареждат държави като Франция (62), Португалия (67), Турция (69), Хърватска (78), Словения и Италия (83).

Подкрепи Economic.bg