Най-малките апартаменти в света

Може ли да се живее нормално в жилище под 30 кв.м., a в 5 кв. м.?

5992 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова
6. 24 стаи върху 32 кв. м. в Хонконг

Архитектът Гари Чанг успява да направи невъзможното, за да използва максимално пространството от 32 квадратни метра в апартамента си. Жилището е проектирано така, че да може да се променя в 24 различни дизайна и чрез плъзгащи се панели и стени от една стая да се направи спалня, кухня, всекидневна и т.н.

5. "Микроапартаменти” от Ню Йорк

През юли миналата година кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви конкурс за проект на апартаменти с площ от 25,5 до 28 кв. м. Инициативата е част от програмата на властите да се справят с недостига на жилища.

4. 12-те куба във Ванкувър

Когато Джеймс Стюарт научава за случая на бездомна жена, починала при пожар в картонения си подслон по улиците на Ванкувър, той решава да измисли нещо, с което да помогне за това подобни инциденти да не се случват повече в града. Така Стюарт решава да създаде "Дванадесетте кубчета", компания, която проектира и произвежда къщи, наподобяващи кубове.

Всеки дом, съставен от 26.7 квадратни метра, е конструиран на две нива, в които са обособени всекидневна зона, кът с бюро, легло, кухненски бокс и санитарен възел.

Стюарт живее в един от тези кубове в продължение на осем месеца, за да докаже, че домът разполага с всичко необходимо за един човек и най-вече, за да накара градовете да се замислят за изграждането на малките блокчета, в които могат да бъдат приютени много бездомни хора.

3. Малки апартаменти за двойки в Сан Франциско

В края на миналата година, Съветът на надзорниците на Сан Франциско одобри план за създаването на маломерни апартаменти от по 22.5 квадратни метра, като опит да се помогне на младите хора да намерят евтино жилище в града. Планът на местните власти е да бъдат построени блокове с общо 375 подобни апартаменти, които да бъдат отдавани под наем, но на цени много под средните за града и за съответния регион. Единственото условие към наемателите е в едно жилище да не живеят повече от двама души.

2. "Апартаментите-капсули" в Ухан

Жилища с големина 4.5 кв.м се отдават под наем в китайския град Ухан. Броят на мини апартаментите е 55, като изискването е във всеки един от тях да живеят по двама души. Въпреки миниатюрните размери всяко жилище има баня, кухня и легло. Хората, които обикновено живеят в наричаните "апартаменти-капсули", са младежи, принудени да изберат този начин на живот заради ниските си заплати и високите наеми на апартаментите.

1. Най-тънкият апартамент в света се намира в Полша

Този необичаен апартамент от малко повече от 4 квадратни метра е успял да се сгуши между два блока в  Варшава. Жилището, обявено за най-тънкият апартамент в света, е дело на полския архитект Якоб Счзезни.
Подкрепи Economic.bg