Българското трасе от "Набуко" ще е ясно до юни

Обсъжда се създаване на отделна дъщерна компания на "Набуко интернешънъл" за ранно развитие на проекта, каза икономическият министър Делян Добрев

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Сиана Севова

Откъде ще мине тръбопровода "Набуко" трябва да е ясно до средата на годината. Това заяви премиерът Бойко Борисов на първата за тази година среща на политическия комитет "Набуко". Дотогава трябва да са извадени всички разрешителни и да започне строителството. Трасето ще е дълго 424 км.

"България е един от моторите на проекта, затова сега казваме "добре сте дошли". Ако искате да се включите, заповядайте, ако не, после ще продаваме по-скъпо", коментира министър-председателят.  Той подчерта, че Европейската комисия (ЕК) е плътно ангажирана с проекта и това проличало ясно на срещата между президента на Азербайджан Илхам Алиев и шефа на ЕК Жозе Барозу. "Думата напредък често се употребява в Европа, но в нея не винаги се влагат реални действия. Ние обаче сме решени да направим първата стъпка, а не само да харчим пари за администриране и срещи", каза още Борисов.

"Обсъжда се създаване на отделна дъщерна компания на "Набуко интернешънъл" за ранно развитие на проекта", каза министърът на икономиката Делян Добрев. Идеята е, да се изгради интреконекторната връзка между България и Турция, която ще е първата отсечка на така нареченият южен коридор за пренос на газ от Каспийския регион. Дължината на тази тръба на българската територия е 75 км.

Така се стига и до предложението за създаване на дъщерна компания "Набуко интернешънъл", който ще стартира ранното изпълнение на газовия проект. "Тя ще има по-голяма гъвкавост, така че, ако някой от акционерите не желае да се включи в проекта, ние, които искаме, да можем да го стартираме достатъчно рано",  допълни Добрев. Освен България и Австрия е заявила категорична подкрепа за развитието на първата фаза на южния газов коридор. Министърът на икономиката е убеден, че идеята ще се подкрепи от ТАНАП, от турска страна, тъй като за да се изгради интерконекторната връзка, трябва да се "пусне" и 150 км отсечка през територията на южната ни съседка. Тя ще доведе газа от Мармара до нашата граница. "Акционери в ТАНАП на 80% са акционерите от азербайджанската компания "Шах дениз", обясни още Делян Добрев. Той подчерта, че това е все още само идея и категоричните параметри ще могат да се кажат, след като се подпише споразумение.

"Набуко" е важен за Европа международен проект", заяви и представителят на ЕК Милош Мамот. Той уточни, че Еврокомисията е само наблюдател и не участва в дебата, но "слуша внимателно" всички становища. Мамот подчерта, че е важно да се подпише правната рамка за цялото трасе на проекта, като се убеди Турция, да се включи равнопоставено с останалите държави в него. Евроекспертът все пак допълни, че правните въпроси вървят след чисто търговските.

Резултатът от днешната среща е, че се подписа споразумение за продажбата на 50% от акциите на "Набуко интернешънъл". Бяха набелязани и шест стъпки, по които трябва да се върви за осъществяването на проекта. Следващата среща ще е в Унгария, а след това Комитет "Набуко" ще се събере и в Румъния.Подкрепи Economic.bg