Революционен дирижабъл променя товарните превози

Прототипният дирижабъл е дълъг 81.07 метра и широк 29.56 метра, но се очаква завършеният вариант да бъде значително по-голям, достигайки дължина от 122 метра и товарен капацитет в размер на 66 тона.

Автор: Десислава Младенова

Нов прототип на дирижабъл бе представен в САЩ. Революционното летателно средство, наречено Aeroscraft, се различава от традиционните дирижабли, защото използва иновативен метод за летене и може да навигира с точността на хеликоптер, предаде РИА Новости.

Интересното при Aeroscraft е, че използва нов вид механизъм за компресиране и изпускане на хелии. Той е подобен на това как подводниците използват баласт и прием на вода, за да контролират с точност своето изкачване и слизане във водата.

Първият летателен тест бе успешен, но дирижабълът остана свързан със земята посредством въже. До няколко седмици се очаква да се състои и свободен изпитателен полет на летателното средство.

Прототипният дирижабъл е дълъг 81.07 метра и широк 29.56 метра, но се очаква завършеният вариант да бъде значително по-голям, достигайки дължина от 122 метра. Планира се летателно средство да е с товарен капацитет от 66 тона.

Дирижабълът е създаден от Worldwide Aeros Corp., с финансова подкрепа от НАСА и Пентагона в размер на 53 милиона долара. Създател и изпълнителен директор на компанията е руснакът Игор Пастернак, който от 20 години живее в САЩ. Според него новият дирижабъл ще позволи пренасянето на по-тежки товари на далечни разстояния, трансформирайки облика на товарния превоз.

 

 

Коментари: 0