Румен Овчаров: Цената на тока ще върви нагоре

Според бившия енергиен министър либерализацията и изкуствените опити за въвеждане на конкуренция в сфери на естествените монополи води до точно обратния ефект

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

“Нямайте съмнения, че цената на тока ще върви нагоре. Тъй като непрекъснато се говори, че либерализацията ще спаси въпроса, аз имам мнение, че либерализацията и изкуствените опити за въвеждане на конкуренция в сфери на естествените монополи води до точно обратния ефект“. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров  в предаването “Събуди се“ по Нова ТВ.

Румен Овчаров отбеляза, че ще се радва да види ново понижаване на цената на тока, както прогнозира сегашният енергиен министър Драгомир Стойнев, но той защити тезата на друг бивш енергиен министър – Трайко Трайков, според когото “намалението на тока ще се върне като увеличение с лихвите, защото се финансира с дефицит в енергетиката“.

Овчаров подчерта, че електроенергията, която страната ни купува е 10 пъти по-висока от цената на електроенергията от атомната електроцентрала в Козлодуй.

“Особено през 2012 г., когато ГЕРБ твърдяха, че нямаме нужда от нови мощности и че от “Белене” няма нужда вместо да пуснем първия блок в „Белене”, тази година те въведоха 1300-1400 мегавата възобновяеми енергийни източници, главно 1000 мегавата от тях – фотоволтаици. Между другото, по плана на същото правителство до 2020 г. трябва да имаме 300 мегавата, а ние вече имаме 1000. Това е причината, която доведе до рязкото покачване на цената на електроенергията”, обясни бившият министър

По думите му и в момента продължава да се плаща цената на високи фотоволтаици, а дефицитът, натрупан миналата година продължава да се трупа и в момента.

„Може да има атомна енергия без възобновяеми източници, но няма как да има възобновяеми източници без атомна енергия. Фотоволтаиците се използват около 1300-1400 часа в годината, вятърните – около 2000 часа в годината, а годината има 8760 часа. Останалото време нали разбирате, че някой друг трябва да остане да работи”, поясни Овчаров по отношение на въпроса с темата за противопоставяне на интересите, свързани със зелената и атомната енергия.

Относно обвиненията срещу Румен Овчаров, че е подписал особения залог по ТЕЦ „Марица” 1, заради който централата прави скъп ток, а сметките на хората се явяват залог за години напред, бившият енергиен министър бе категоричен, че всичко това е било измислено и е било етап от поредицата атаки срещу него.

Във връзка с проведената акция заради АЕЦ “Белене“, Овчаров заяви, че я оценява противоречиво. Той поясни, че от една страна е доволен от проверките на органите на реда, защото “от 2009-а до 2012-а година се харчеха едни пари по този проект, а в същото време той се разрушаваше“. По думите на бившия енергиен министър, “това е най-голямото престъпление за последните 20 години в България“.

“Не става дума за източване на пари, това е най-големият и най-икономически ефективният проект, който позволихме да бъде омаскарен“, поясни още Овчаров.

Подкрепи Economic.bg