Русия поиска 2 млрд. лв. обезщетение заради „Белене“

Искът може и да бъде оттеглен, ако България размрази проекта за изграждане на втората атомна централа

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

"Атомстройекспорт", която е собственост на руската държавна корпорация "Росатом", официално поиска обезщетение от Националната електрическа компания (НЕК) от близо 2 млрд. лв. (1 млрд. евро) заради прекратения проект по изграждането на АЕЦ "Белене".

От съобщение на пресцентъра на "Атомстройекспорт", цитирано от Фокус, става ясно, че руската компания е внесла искане за обезщетение по проекта "Белене" в Арбитража към Международната търговска камара в Париж, съгласно обновеното разписание на арбитражното разглеждане. НЕК от своя страна ще има възможност през следващите дни да представи своите възражения по същността на спора.

"Атомстройекспорт" ще продължава да защитава своите интереси в арбитражното дело във връзка с незаконното спиране на проекта за строителство на АЕЦ "Белене" в рамките на установения от Арбитража график на разглеждането, се казва в съобщението на руската корпорация. От "Атомстройекспорт" допълват, че остават отворен към разумни и конкретни предложения на българската страна за решаване на спора.

Очаква се финалните изслушвания по делото да бъдат насрочени за след повече от година - за юли 2014 г.

Искът обаче може и да бъде оттеглен, ако България размрази проекта за изграждане на втората атомна централа, чието строителство беше спряно от правителството на ГЕРБ. За евентуално размразяване на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" намекна днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на срещата си с руския заместник министър на енергетиката Анатолий Яновский.

Подкрепи Economic.bg