Русия затваря торент страница

Заповедта е издадена след подаден сигнал от компанията "Дирекция Кино" за нарушаване на авторските права върху 10 филма и сериала

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Русия блокира интернет страницата за споделяне на файлове Opensharing.org, съобщи RIA Novosti. Достъпът до торент сайта е бил блокиран след като собствениците му не са изпълнили заповед на московския градски съд за премахването на определени филми от страницата. Заповедта е издадена след подаден сигнал от компанията "Дирекция Кино" за нарушаване на авторските права върху 10 филма и сериала.

Блокирането на Opensharing.org стана възможно, след като от началото на този месец в Русия е в сила нов закон срещу интернет пиратството. Законът бе одобрен от горната камара на руския парламент в края на юни, въпреки негодуванието от страна на интернет компаниите в страната.

Благодарение на новия закон съдът ще може да ограничава достъпа до страници, за които е установено, че нарушават закона като разпространяват сериали и филми. Законът не предвижда мерки срещу споделянето на музика.

Собствениците на авторски права могат да подават жалби срещу нелегалното разпространение на филми и сериали в московския градски съд и онлайн. Новият закон ще преследва нелегалните разпространители на сериали и филми, а не хората, които ги свалят от торент страниците.

Подкрепи Economic.bg