САЩ отряза Пхенян за статута на ядрена страна

Искането на Северна Корея да бъде призната за държава, притежаваща ядрено оръжие, не е нито реалистично, нито приемливо, коментира американски експерт по сигурността

3575 ~ 1 мин. четене

САЩ отхвърлиха категорично искането на Северна Корея (КНДР) азиатската страна да бъде поставена в международния списък на ядрените държави, предаде BBC.

„Искането на Северна Корея да бъде призната за държава, притежаваща ядрено оръжие, не е нито реалистично, нито приемливо", коментира Томас Кънтримен, помощник-държавен секретар по въпросите на неразпространението на оръжията за масово унищожение и международната сигурност. Той ръководи американската делегация на преговорите в Женева по прегледа на Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

По-рано през деня стана ясно, че КНДР е поискала да бъде призната официално за ядрена държаваИскането цели да бъде отхвърлено поставеното от Щатите условие Пхенян да се откаже от оръжейната си ядрена програма, за да започнат преговори за примирие.

Севернокорейските медии отхвърлиха като безпочвено и неприемливо поставеното от Вашингтон и Сеул условие Пхенян да се съгласи да унищожи ядрените си оръжия и да прекрати изстрелването на ракети.

„Ако КНДР седне на маса за преговори със САЩ, това трябва да бъде диалог между ядрени държави, а не едната страна да насилва другата да премахне ядрените оръжия", отбеляза един от популярните севернокорейски вестници „Нодон синмун“.

Подкрепи Economic.bg