САЩ твърдо зад "Набуко" въпреки оттеглянето на BP

Британският гигант ще работи по съкратен вариант на газопровода

САЩ продължават твърдо да подкрепят проекта за изграждането на газопровода „Набуко” въпреки оттеглянето на един от основните участници - британската компания BP, обяви говорителят на Държавния департамент Виктория Нюланд, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Нюланд заяви, че Вашингтон все още "решително подкрепя Набуко". Администрацията на президента Барак Обама го смята за "изключително важен проект", каза още американският дипломат. Тя призна, че все още не е запозната с решението на BP да излезе от проекта.

Вчера медиите съобщиха, че британският петролен концерн се е отказал от участието си в европейския проект, целящ да намали зависимостта на Европа от руския газ чрез осигуряване на маршрут от Централна Азия и Близкия изток до европейските потребители.

Проектът "Набуко" е "сложен в архива", тъй като е икономически нежизнеспособен, заяви вчера Иън Кон, високопоставен служител на BP. По думите му компанията вече не разглежда проекта като възможност за пренос на газ от азербайджанското газово находище "Шах Дениз 2".

BP и азербайджанската петролна компания СОКАР (SOKAR) обсъждат само съкратен вариант на проекта, известен като "Набуко-Запад", допълни Кон.

Това е поредният удар по перспективите пред международния енергиен проект, в който участва и България, след като унгарската компания MOL обяви, че ще продаде дела си. Решението беше потвърдено и от унгарския премиер Виктор Орбан през април. В същото време България реши, че отсечката от газопровода "Набуко" у нас, става национален обект.

Коментари: 0