СЕМ се измъкна от скандала bTV-"Булсатком"

Според медийния регулатор спорът между телевизията и сателитния оператор са единствено и само търговски отношения в конкурентна среда

184 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Въпреки многобройните сигнали на зрители, Съветът за електронни медии (СЕМ) няма да се намеси в спора между bTV и "Булсатком". Това стана ясно след днешното заседание на регулатора.

Решението да стоят настрана от скандала, СЕМ обясняват с факта, че органът няма правомощия да се меси в търговски отношения, провеждащи се в конкурентна среда.

Според Мария Стоянова, член на Съвета, интересът на зрителите не е застрашен, защото те имат и други начини да се информират.

Спорът между bTV и "Булсатком" започна в навечерието на Коледа, когато телевизията спря сигнала на 7-те си програми към сателитния оператор. След Нова Година, заради липсата на нов договор "bTV Медия груп" отново излезе от списъка с канали на оператора.

Телевизията твърди, че "Булсатком" им дължи сериозни суми. "bTV е обект на явна дискриминация от страна на Булсатком - отказва да излъчва каналите на медията въпреки многократно по-добрите условия в сравнение с тези, които предлагат други български телевизии в мрежата на доставчика", гласи официалната позиция на медията.

От "БУлсатком" пък отвърнаха, че в "условията на криза, bTV налага безпрецедентна ценова преса".

От Българската асоциация на кабелните и комуникационни оператори (БАККО) обясниха, че конфликтът е възникнал, тъй като bTV предлагат задължителен пакет от 6-те си програми, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях. Ако бъдат изпълнени исканията, ще трябва да се увеличат цените за крайните потребители.

От bTV пък цитираха независимо пазарно проучване, според което операторът укрива и част от абонатите си. Медията сезира по случая еврокомисаря по телекомуникациите и медиите Нели Крус.

Подкрепи Economic.bg