Само Петър Стоянов се отзова на поканата на Плевнелиев

Първанов и Желев не отидоха на срещата при президента поради лични ангажименти

Снимка: БГНЕС

184 ~ 2 мин. четене

„Докарахме го дотам, че имаме граждани срещу контраграждани, протести срещу контрапротести, София срещу провинцията", коментира Росен Плевнелиев на срещата си с държавниците. Настоящият президент покани своите предшественици Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов, както и председателите на Народното събрание в годините на Прехода. Дебатът обаче започна само с президента Петър Стоянов. Желю Желев и Георги Първанов не присъстваха поради лични ангажименти.

Срещата е различна от формата Съвет на президентите и включваше всички председатели на парламента за цялата история на прехода. От шефовете на парламента Михаил Миков отсъстваше, защото бил в избирателния си район - Видин. От бившите председатели присъстваха Цецка Цачева, Борислав Великов, Огнян Герджиков, Йордан Соколов, Александър Йорданов и Благовест Сендов. Темата на срещата бе 24 години от 10 ноември и равносметка на случилото се през годините на прехода.

След срещата президентът Росен Плевнелиев посочи някои от основните теми, които са били дебатирани, и сред които е липсата на доверие в съдебната система. „Съдебната система има своята много важна роля, ако наистина ще се променя Конституцията, един от разделите, които трябва да се променя е свързан със съдебната система и начина, по който тя работи", обясни президентът.

По думите му, всеки един от българските държавници, е имал своите критични мигове и е трябвало да се покаже като добър балансьор, правили са грешки, но е важно в моментите важни за нацията да не бъркаме. Корупцията, олигархията и монополите са пречки за пазарната икономика. Малките и средни предприятия са 99 процента, те са важните, а не една група влиятелни бизнесмени. Не може българското общество да е заложник на липсата на медийна свобода, поясни президента.

Държавният глава призова всички политически сили да загърбят различията си. „Ниският жизнен стандарт, безработицата, демографската криза, продължават да бъдат най-тежките проблеми пред обществото. Не успяхме да изградим възможности и среда, които да накарат младите хора да не напускат Родината, а да останат в България и да развиват своя потенциал тук. Пазарната икономика и съдебната система трябва да се подобрят, образованието и здравеопазването се нуждаят от дълбока реформа. Далеч сме от истинската медийна свобода, която е ключова за демокрацията. Хората имат усещането, че задкулисие продължава да направлява важни политически процеси”, каза президентът.

Подкрепи Economic.bg