Шистовият газ ще избавя ЕС от „Газпром“

Успехът на шистовия газ в САЩ стимулира проучванията в редица държави-членки на Евросъюза

116 ~ 1 мин. четене

Развиването на шистов газ в Европа може да помогне на континента да получи по-добри сделки от настоящия си ключов доставчик – руския газов гигант "Газпром". Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингерб пред журналисти в литовската столица Вилнюс, предаде AFP. „Сигурен съм, че шистовият газ е добър инструмент за дългосрочни преговори с "Газпром" и Русия“, добави той.

Успехът на шистовия газ в САЩ стимулира проучванията в редица държави-членки на ЕС, сред които Великобритания, Полша и Унгария. Литва също обмисля да сключи договор за проучване на находища на шистов газ с Chevron.

Йотингер заяви, че "Газпром", който в момента е единственият доставчик на природен газ за Литва, е определил с до 40% по-висока такса за бившата съветска република, отколкото пазарната цена в Германия. „Това е недопустимо. В крайна сметка ние се нуждаем от обща цена от Лисабон до Вилнюс, от Лондон до Атина“, отбеляза еврокомисарят.

Макар Литва да внесе 3.3 млрд. куб. м. природен газ от Русия миналата година, официални представители във Вилнюс заявиха, че в страната може да има над 10 пъти по-големи резерви на шистов газ. Литовските депутати обсъждат нови закони, които биха засилили екологичните регулации след протестите срещу хидравличното разбиване, противоречива технология, използвана за извличане на шистов газ. Критиците смятат, че той застрашава както околната среда, така и човешкото здраве.

Световни енергийни гиганти като Marathon Oil и Exxon Mobil се отказаха от проучванията за шистов газ в съседна Полша, след като установиха, че техните залежи са прекалено дълбоки за извличане чрез използването на противоречивия фракинг.

Подкрепи Economic.bg