Шрьодер: Идва краят на еврото

Бившият германски канцлер подкрепи Атина в исканата отсрочка за постигане на договорените с кредиторите цели

Все по-вероятен изглежда сценарият за края на еврото. За това предупреди бившият германски канцлер Герхард Шрьодер по време на участието си в събитие в Оснабрук.

При евентуално разпадане на еврозоната стойността на германската валута ще „скочи до тавана”, допълва Шрьодер.

Според бившия канцлер не е ясно какъв ефект ще има върху експортно ориентираната германска икономика краят на единната валута.

Шрьодер критикува изказването на генералния секретар на Християнсоциалния съюз Александър Добринт за бързото излизане на Гърция от еврозоната.

Свидетели сме на изказвания на много хора, които говорят по политически причини, за да запазят работата си, допълва бившият канцлер.

Дебатът, че една страна може да напусне еврозоната, води само до нови спекулации за това коя ще е следващата държава членка, която ще остане без единната валута.

Социалдемократът подкрепи Атина в исканата отсрочка за постигане на договорените с кредиторите цели. Нужно е тези, за които виждаме, че правят сериозни усилия, да не се притискат от времето, за да постигнат желаните резултати.

Той подчерта, че стратегията за развитие до 2020 г. трябва да се фокусира върху един от основните проблеми в страната – недостига на квалифицирана работна ръка. Това може да се реши, само ако всички подобрят квалификацията си, допълни Шрьодер.

Коментари: 0