Следят незконното строителство от Космоса

От спътника ще се наблюдава всяка промяна върху територията на България

328 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

"Смятаме да въведем следенето на незаконни строежи от космически сателит". Това заяви министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, цитиран от вестник "Монитор".

"От спътника ще се наблюдава всяка промяна върху територията и това ще улесни много работата на Дирекция "Национален строителен контрол" ДНСК", обясни той. По думите му подобен контрол ще се прави веднъж на две седмици и чрез наслагване на снимките в компютър се виждат промените.

Софтуерът автоматично сигнализира с червени кръгове за изменения, след което се прави проверка дали засечените строежи са с разрешително или са незаконни.

Регионалният министър поясни, че в най-скоро време ще бъде променен устройственият правилник на ДНСК, тъй като директорът там е подчинен на инспектора.

"Смятам до няколко седмици да прехвърля подчинението на инспектора на дирекцията към министерството. Целта ми е на първо време да се повиши вътрешният контрол върху ДНСК", допълни Данов.

По думите на регионалния министър оптимистичният сценарий за завършване на новата кадастрална карта на България е до 2017 г.

Подкрепи Economic.bg