Следят за цигарен дим с полиция

Забраната за пушене трябва да се спазва дори и при частно парти в заведение

От 1 юни здравните инспектори започват проверки за спазването на тоталната забрана за пушене в закрити обществени места. Проверяващите ще влизат в заведения и с полиция.

Преди това всеки нарушител ще бъде приканен да си предостави данните, за да му бъде съставен акт за извършено нарушение, обясни пред bTV Димитър Димитров от Регионалната здравна инспекция.

Ако се установи, че в определен вид заведение целенасочено има противопоставяне на изискванията, ще има проверки и с полиция. Собствениците обаче са длъжни да допуснат контролните органи и без да са придружени от униформени.

Забраната за пушене трябва да се спазва дори и при частно парти, ако обектът има лиценз за обществено заведение.

Собствениците могат да бъдат санкционирани с два вида глоби. Ако е едноличен търговец – за първо нарушение до 1500 лева, а за второ - от 1500 до 3000 лева. "Дори да има армия контролни органи, невъзможно е до всеки един нарушител, във всеки един момент, във всяко едно заведение да има контрол", каза Димитров.

Във всички случаи, в които има нарушение, и то е в рамките на компетенциите на контролния орган, ще има санкции.

Димитров каза, че и сега има проверки за спазването на изискванията за отделни помещения за непушачи в големите заведения.

Когато има реакция от всички, засегнати от нарушаване на закона, тогава на всеки един нарушител ще му е много трудно да нарушава закона, каза Димитров. Той призна, че едва ли ще е възможно всяко едно спортно мероприятие да бъде следено.

Коментари: 0