Сметната палата ще провери карат ли таксита висшистите

Анализът ще покаже дали държавните университетите поддържат специалности, от които обществото няма потребност

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Сметната палата ще провери как завършилите висше образование се реализират на пазара на труда. Това обяви на пресконференция нейният председател проф. Валери Димитров.

Целта е да се "види дали инженерите карат таксита или са сервитьори или се реализират на пазара на труда в чужбина". Според Димитров резултатите от проверката ще покажат поддържат ли държавните университети у нас специалности, от които обществото няма потребност.

Проверявани ще бъдат осем университети - техническите в София и Варна, медицинските университети в София и Пловдив, Аграрният университет в Пловдив, университет „Асен Златарев" в Бургас, Великотърновският университет и икономическият университет в Варна.

„Целта е да видим има ли задоволителен резултат от изразходването на публични средства в тази насока, т.е. това, което харчи държавата чрез различни институции дали постига резултат, на пазара на труда има ли добри специалисти", заяви проф. Димитров.

През тази година Сметната палата ще се фокусира проверките си и върху общински структури, които се разпореждат с много имоти, имат неразплатени задължения или правят сериозни обществени поръчки.

Подкрепи Economic.bg