Социалните служби започват да раздават ваучерите за декодери

Устройствата за цифрова телевизия ще са в три търговски вериги

Автор: Силвия Георгиева

В част от районните подразделения на Агенцията за социално подпомагане (АСП) от 1 август започва раздаването на ваучерите за декодери, които да осигурят на най-бедните достъп до цифрова телевизия след 1 септември тази година. В началото на следващия месец ще започне първият етап от кампанията.

Списъците с хората, които имат право на безплатни декодери ще са в пощенските станции. Информацията ще бъде поместена и на интернет сайта на агенцията, съобщиха от АСП.

За улеснение на хората информация ще има и дирекция "Социално подпомагане" в съответните градове, където са регистрирани по постоянен адрес. За да получат декодери за приемане на цифрова телевизия гражданите трябва да подадат декларация в пощенска станция в родните им градове.

В началото ваучери ще се раздават в областни градове Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково, Варна, Добрич, Търговище и Шумен, където декодиращи устройства ще се получават в магазините на търговска верига "Зора"

В областните градове Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен декодерите ще се получават в магазините на "Техномаркет", а от "Технополис" ще могат да се вземат ваучерите за територията на град София, но само за общините, обслужвани от дирекция "Социално подпомагане" - Оборище.

След като Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията приключи втората тръжна процедура за доставка на декодери, АСП ще даде старт и на втория етап на раздаване на ваучерите, който ще е за общините в Северен централен район. Декодери тогава ще получат социално слабите във Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра. Тогава се очаква помощ да получат в областните градове Благоевград, Кюстендил, Перник, Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Софийска област и град София, с изключение на общините, обслужвани от дирекция "Социално подпомагане" - Оборище.

Коментари: 0