София е в топ 10 на най-западащите градове в света

За трета поредна година Мелбърн е обявен за най-добър град за живеене в света

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

София е сред десетте града, в които качеството на живот се е влошавало най-бързо през последните 5 години. Българската столица заема 87-ма позиция от общо 100 поставени в годишната класация на Economist Intelligence Unit (EIU), която обхваща 140 града от цял свят. В тази категория българската столица попада с Дамаск, който е най-западащият град в света, следван от Дака, Порт Морсби, Лагос, Хараре, Алжир, Карачи, Триполи, Дуала и Техеран.

За трета поредна година австралийският град Мелбърн е обявен за най-добър град за живеене в света. През 2011 г. Мелбърн измести Ванкувър от първото място, макар че канадският град също е започнал големи инфраструктурни проекти.

В топ 5 на класацията на „Икономист” попада австрийската столица Виена, която заема 2-ра позиция, и канадските градове Ванкувър, Торонто и Калгари. Австралийските градове Арелаида, Сидни и финландската столица Хелзинки заемат 6-то, 7-мо и 8-мо място в класацията. Челната десетка се допълва от австралийския град Пърт и Оклънд в Нова Зеландия.

Световната класация е изготвена на базата на 5 категории- стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура. Всеки един от градовете е класиран като приемлив, поносим, неудобен, нежелан или лош за живеене.

Подкрепи Economic.bg