София ще строи 17 нови детски градини

През 2012 г. общината е събрала 454.3 млн. лв. от данъци и такси, или 86.8% от заложените в плана за годината

420 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Столична община е заделила 436 млн. лв. за строежа на нови детски градини, ремонт на улици, трамвайни трасета и финансиране на нов завод за боклук. Проектобюджетът за тази година е за 1.145 млрд. лв. и ще бъде обсъден публично днес на "Московска" 33. Това коментира заместник-кметът по финансите на столицата Дончо Барбалов, цитиран от БНР.

"Това ще е годината на детските градини. За първи път ще строим 17 нови с помощта на държавата, разбира се", поясни Барбалов. С тях ще се разкрият 1600 нови места. Над 30 училища и детски градини ще бъдат санирани, ще имат нови електрически инсталации, топлоизолации, икономични крушки. Енергийната ефективност ще бъде постигната със средства от фонд "Козлодуй" и приходи от приватизация.

30.5 млн. лв. ще са инвестициите в екология, като 10.5 млн. лв. от тях са за компостиращата система, за ремонт на депо "Садината" и за закриване на втория етап на "Суходол". Ще започне строежът и на завод за боклук, който ще е съфинансиран от ЕС.

През 2012 г. общината е събрала 454.3 млн. лв. от данъци и такси. Приходите са изпълнени на 86.8% от плана за годината. От данък сгради са събрани 83.2 млн. лв., като те са с 3 млн. лв. повече от планираните. От налога върху колите са влезли 59.9 млн. лв. в софийската хазна. Неданъчните приходи са 245.5 млн. лв., като тук влизат и парите от такса смет. За събиране, извозване, депониране и сепариране на боклука си столичани са платили 157.4 млн. лв, допълни Дончо Барбалов.

Подкрепи Economic.bg