Спад на превозените товари

Най-голямо е намалението при вътрешните дестинации

6888 ~ 1 мин. четене

С по-малко от половин процент намаляват превозените товари от сухопътния и водния транспорт, а с 1,9 процента е понижението при извършената работа, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Превозените пътници от сухопътния, водния и градския електротранспорт намаляват с 2.8%, а извършената работа - с 6.7% спрямо предходното тримесечие.

През първото тримесечие на тази година превозените товари от сухопътния транспорт при вътрешните и международните превози намаляват със 7.0% спрямо съответното тримесечие на 2011 година. Намалението се дължи на вътрешните превози, където спадът е с 18.5%, докато превозените товари при международните превози се увеличават с 16.3%.

За периода броят на превозените пътнициот железопътния и автобусния транспорт при вътрешните и международните превози е 127 528.6 хил., или с 0.4% повече спрямо същия период на предходната година. Увеличение се наблюдава при международните превози, които отбелязват ръст от 23.0%.

При превозените товари от водния транспорт през първото тримесечие на 2012 г. се наблюдава спад от 38.1% спрямо съответното тримесечие на 2011 г., като намалението е както при морския, така и при речния транспорт.

Подкрепи Economic.bg