Спират европарите за голф игрища

Предвижда се таван от 300 хил. евро на преките плащания за животновъди, заяви евродепутатът Мария Габриел

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Собствениците на голф игрища вече няма да получават европейски субсидии. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел на среща с български журналисти в Брюксел. Тя отказа да каже дали в България има такива случаи, но подчерта, че в някои страни-членки на съюза това било утвърдена практика.

Досега за голф игрищата е можело да се вземат субсидии по агропрограми, заради това, че поддържат постоянно затревена площ. „Оказа се, че по същата програма пари е ползвала и британската кралица”, отбеляза Габриел.

Мария Габриел представи и нововъведенията в субсидирането на животновъдите. Cредствата вече ще се дават не само за единица площ, но и на глава добитък. Предвижда се и таван от 300 хил. евро на преките плащания, което ще е удари големите арендатори, които са монополизирали агросубсиидите. „Общата селскостопанска политика е за малките и средните земеделски произвозители. Сега 7-8 % от земеделците получават над 70 % от субсиидите, а идеята е 80 % от селските стопани да имат достъп до евросредствата”, обясни евродепутатът от ГЕРБ. На малките производите ще се дават еднократно 1500 евро, като за тях няма да има сложни изисквания за озеленяване.

Годишната вноска на България в ЕС няма да бъде увеличена при компенсиране на дупките в бюджета. Това оповести Ях Олбрихт, член на  регионалната комисия в Европарламента. „В следващия програмен период 2014-2020 г. ще бъде разписано неусвоените през годината пари да се прехвърлят към бюджета на ЕС за следващата година, а не да се връщат обратно в страните, които са най-големи донори, като Франция и Германия”, отбеляза още Олбрихт.

Подкрепи Economic.bg