Sprider напуска България

Към края на август веригата разполага само с един обект в София на бул.”България”

592 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Гръцката веригата за облекла Sprider е на път да напусне България, съобщи “Капитал daily”. Затварянето на магазините за всекидневни дамски, мъжки и детски облекла е свързано с плановете на дружеството за преструктуриране на бизнеса и съкращаване на разходите. През последните няколко месеца Sprider ускори затварянето на магазини в страната, а към края на август разполага само с един обект в София на бул.”България”. В момента тече и ликвидация на дъщерните дружества на веригата в Кипър и Румъния.

Преструктурирането на бизнеса на Sprider се налага заради проблемите в гръцката икономика през последните години и спада на продажбите на компанията. Още миналата година гръцките медии съобщаваха, че е възможно групата да започне да се разделя с активи на Балканите. Според съобщението на Sprider до фондовата борса в Атина от началото на годината досега магазинната мрежа на дружеството е съкратена почти наполовина – затворени са 34 обекта в Гърция, 7 в Румъния и 4 в България. Към днешна дата Sprider разполага с общо 48 обекта, от които 44 са в Гърция.

Sprider присъства на българския пазар от 2002 г. Първоначално веригата развиваше своята дейност в сферата на недвижимите имоти. През 2006 г. компанията откри първия си магазин за облекла у нас и обяви амбициозен план за навлизане във всички по-големи градове. Гръцкото дружество си беше поставило цел в средносрочен план да се конкурира с големите вериги за дрехи от ранга на Zara и H&M.

Подкрепи Economic.bg