Сръбският премиер против санкции към Русия

Александър Вучич се надява важният за Белград проект "Южен поток" да се осъществи

Сръбският премиер против санкции към Русия
Автор: Александър Вучич

Продължават дилемите в Сърбия относно санкциите към Русия, каквито от западнобалканските страни извън Европейския съюз (ЕС) въведе само Черна гора. Темата се отразява от сръбските онлайн медии като 24 sata, „Правда“, както и от вестниците ”Дневник” и „Вечерње новости“.

Сърбия не въведе, нито ще въведе санкции на Руската Федерация“, за пореден път през последните месеци заяви премиерът Александър Вучич, цитиран от онлайн изданието Press online.  

По думите му позицията на Сърбия по този въпрос е съвсем ясна и на двете страни им предстоят важни съвместни проекти. „Абсолютно е ясно: в този тежък период Сърбия потвърди на своите руски партньори, че е техният най-добър приятел в Европа и няма да въвежда никакви санкции”, заяви премиерът на западната нис съедка за руския новинарски телевизионен канал „Россия 24“.

Наскоро на министър-председателя се наложи да уверява медиите, че нито Брюксе, нито Вашингтон са оказвали натиск за въвеждане на санкции срещу Москва заради подкрепата й към сепаратистите в Източна Украйна. 

Още една онлайн медияя Akter също цитира изявлението на Александър Вучич, но вече в контекста на проекта за мегазопровод на „Газпром“. „Сърбия подписа споразумение за изграждане на „Южен поток”. Нашата позиция по този повод е доста ясна. Разговаряме за това с европейските и руските партньори“, обясни той.

Въпреки че Европейската комисия (ЕК) поиска Белград да замрази наравно със София работата по проекта, кабинетът продължава да стои зад реализацията му. „Това е енергиен проект, който е от голямо значение за Сърбия и страната не променя своето мнение, независимо от това каква е политическата ситуация в света”, заявил Вучич. Коментари: 0