Статуя на Алеко и Бай Ганьо ще краси “Витошка“

Писателят Алеко Константинов и най-известния му герой - Бай Ганьо ще красят от догодина столичния булевард

4574 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Статуя на писателя Алеко Константинов и най-известния му герой Бай Ганьо ще бъде издигнат през 2014 година на най-скъпата улица в София – бул. “Витоша“, съобщи главният архитект на София Петър Диков. Той ще е част от поредицата скулптури на известни и обичани българи, които ще бъдат монтирани на столичния булевард.

Очаква се тези дни да бъде обявен и отложеният от началото на юни конкурс за паметника “1300 години България“. Всеки момент ще бъде обявен и търг за избор на изпълнител на големия ремонт около НДК.

"Ако победителят в конкурса стане ясен през ноември, в началото на идната година може да започне ремонтът. Това означава, че фонтанът пред НДК няма да работи и другото лято, а целият терен ще бъде една строителна площадка. Там ще се извърши много сериозен ремонт на настилките, ще бъдат направени нови градини и засадени хиляди цветя" - казва още главният архитект в интервю за в."Преса".

Наесен арх. Диков ще внесе на първата сесия на СОС доклад за четири градски обекта в София. Това са ледена арена в “Младост 4“, писта за екстремно каране на мотори край София, аквапарк в Чепинци и спортна зала в 121-во училище в кв. “Лозенец“.

Подкрепи Economic.bg