Стойнев: Ще има конкурс за строител на VII енергоблок

Българската държава няма да дава парична гаранция, ако реши да строи VII блок по технологията на американската компания "Уестингхаус", обясни енергийният министър

80 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Конкурс за изпълнител трябва да има, за да се изгради реактор, но когато става въпрос за технология, технологията е само една. Това каза пред "Дарик" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той коментира обявеното от самия него преди седмица решение да се избере без конкурс американската компания "Уестингхаус", която да строи VII блок на "Козлодуй".

"Имаше голямо неразбиране по темата и опозицията се нахвърли върху мен. Аз продължавам стъпките на правителството на ГЕРБ. На 11 април 2012 г. Министерски съвет, с премиер Бойко Борисов, дава съгласие да се предприемат действия за изграждането на нова ядрена мощност. След което има технически-икономически анализ на експертите от АЕЦ "Козлодуй" по време на управлението на ГЕРБ. Определят се критерии за подбор на бъдещ реактор - търси се реактор между 1000-1200 мегавата, той трябва да бъде водо-воден, да има лиценз в страна производител. На тези критерии до момента отговарят руските реактори и американските реактори. Оказа се, че американската технология  AP 1000 е най-безопасна. Тя е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност", обясни Стойнев.

Министърът подчерта, че те не избират държава, а избират технология. "Тази технология е най-безопасна за българските граждани. С безопасността компромис не трябва да се прави", коментира министърът.

Драгомир Стойнев е на мнение, че най-добрата система за безопасност е тази на компанията "Уестингхаус". "Тя е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност. Ако захранването бъде прекъснато, реакторът се охлажда в продължение на 10 дни. Реакторът AP-1000 на американската компания "Уестингхаус" е единственият, който предоставя тази технология", категоричен е министърът.

"Българската държава няма да дава парична гаранция, ако реши да строи VII блок по технологията на американската компания "Уестингхаус". Страната трябва само да гарантира, че няма да променя сегашното законодателство и няма да въведе данък върху ядрената енергетика", поясни още Стойнев.

Подкрепи Economic.bg