Съдът отмени таксите за живеещите в „синя“ и „зелена“ зона

"Центъра за градска мобилност" няма да може да слага скоби на автомобили на собственици на имоти в централната част на столицата

1424 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Живеещите в центъра на София успяха да спечелят една от битките си срещу платеното паркиране. Административният съд в София днес отмени някои от текстовете от Наредбата на Столичен общински съвет. За незаконосъобразни са обявени разпоредбите, с които е въведен режим на локално платено паркиране на автомобили на собственици и наематели на жилищни имоти, попадащи в „синя” и „зелена зона”. Текстовете влизат в чл. 50 от Наредбата.

Както е известно от 1 октомври 2012 г. живеещите в центъра трябва да плащат годишен винетен стикер от 150 лева, за да имат право да паркират автомобилите си в "синя зона". За втора кола таксата за година е 450 лева. В "зелена зона"  стикерът за първи автомобил е 100 лева, а за втори - 300 лева.

Делото срещу задължителните винетки за хората, живеещи в центъра на града, беше образувано по жалба на Гражданско движение ДНЕС, сдружение „Видовден” и отделни граждани.

С решение си днес съдът отмени правото на "Центъра за градска мобилност" да издава и контролира винетните стикери, както и да поставя "скоби", като начина за таксуване на собствениците или упълномощените от тях водачи.

Съдът обяви за незаконосъобразни и нормите, с които е предоставено право на безплатно паркиране за служебни нужди на автомобили – собственост на общината и други структури на общинска издръжка.

Отхвърлени бяха жалбите срещу правото на общината да въвежда режим за почасово платено паркиране в „синя” и „зелена зона”, а също и жалбите срещу режима за платено паркиране „служебен абонамент”.

Решението на Административния съд София град не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Подкрепи Economic.bg