Световната банка с по-мрачни прогнози за Азия

Международната финансова институция очаква ръст от 7.7% в Китай през 2012 г.

72 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Още преди Международният валутен фонд (МВФ) да е намалил официално прогнозата за световната икономика, Световната банка направи това за региона на Източна Азия и Пасифика. Според институцията забавянето в Китай ще бъде по-голямо и ще продължи по-дълго, отколкото се е смятало досега.

"За разлика от останалата част от региона, Китай преживява двоен икономически удар. От една страна забавянето на ръста се дължи на по-слабия износ, а от друга - на по-слабото вътрешно търсене", коментира главният икономист на Световната банка за Източна Азия и Пасифика Берт Хофман.

Той подчерта, че Световната банка, за разлика от много икономисти, все още очаква икономиката на Китай да се приземи по-леко - до 7.7% ръст през тази година и 8.1% през 2013 г.

В своя доклад международната кредитна институция посочва още, че инвестиционните планове на някои провинции в Китай могат да е сблъскат с финансови ограничения. Не се изключва и страхът от поскъпване на имотите, който вероятно ще ги възпре да предприемат мащабни мерки за стимулиране на регионалните икономики. Това от своя страна ще намали приходите на областите от продажба на земя.

СВ прогнозира по-рано тази година ръст от 8.2% за 2012 г. и 8.6% за 2013 г. Като цяло за региона очаква увеличение от 7.2% през тази и 7.6% следващата година. Предишните прогнози бяха съответно за 7.6% и 8%.

"Това ще е най-слабият ръст в региона на Азия и Пасифика от 2001 г. Дори е по-слаб от този по време на пика на финансовата криза през 2009 г.", коментира Хофман.

Подкрепи Economic.bg