Свободният пазар няма да намали сметката ни за ток

Купуваме ток свободно, но го пренасяме чрез ЕРП

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Ако някои домакинства решат да излязат на свободния пазар, това няма да намали сметката им. Това предупреди председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова.

"За да осигури снабдяването на битовите потребители с електрическа енергия, всеки търговец ще се явява нещо като краен снабдител. Изисква се той да притежава техника, софтуер и да изпълнява много условия. Това са допълнителни разходи. Търговецът в същото време ще плати съответни цени, за да купи енергията от даден производител или друг търговец и ще плати на естествените мопополи ЕРП, ЕСО, НЕК , за да я пренесат и разпределят до дома на клиента", отбеляза Харитонова.

"В момента няма готови търговци, които да предложат продажба на електрическа енергия на крайните потребители.
Затова първи на свободния пазар ще излязат фирмите средно напрежение, които ще бъдат изключени от регулирания пазар на електроенергия на 1 юли", коментира председателят на ДКЕВР.

До дни ще бъде публикувана Наредбата за лицензиране и условията за определяне на т.н. доставчик "последна инстанция". Той ще поеме фирмите, които не са сключили договор за закупуване на електроенергия от избран от тях търговец.  

Подкрепи Economic.bg