„Техем Германия“ придоби „Иста България“

Дружеството се преименува в "Данувиус" и ще работи в рамките на клиентската мрежа на "Техем"

„Техем Германия“ придоби „Иста България“

Дружеството "Техем Германия" придобива дружеството "Иста България" от 1 септември. Това обяви на пресконференция днес Милена Стоянова, управител на "Техем България", цитирана от БТА. По думите й "Иста България" се преименува в "Данувиус" и ще работи като отделно дружество, но в рамките на клиентската мрежа на "Техем".

Стоянова поясни, че промяната в собствеността е по желание на "Иста", а "Техем" е приело предложението и е придобило правата върху лиценза на софтуера на уредите на "Иста". До края на месеца се очаква да бъде закрит офисът на дружеството е "Овча купел", а служителите ще бъдат преназначени в офиси на "Техем".

"Не би трябвало да има никаква промяна в условията и обслужването за клиентите, които вече стават наши клиенти. Надяваме се това да е добра новина за тях, защото ще могат да ползват всички наши клиентски центрове", каза Милена Стоянова. Освен в София "Техем" разполага и с офиси в Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Враца, Бургас и Сливен.

"Иста България" разполага с клиенти около 1000 сгради с около 22 000 абонати, които ще се причислят към 6000 сгради с около 240 000 абонати, обслужвани от "Техем". 

"Ние винаги сме искали топлинната енергия или да се плаща на равни месечни вноски с една изравнителна сметка годишно, или да се измерва енергията реално всеки месец, което обаче може да се случи само при уредите с радиоотчет", коментира Стоянова, като добави, че в противен случай при изготвянето на прогнозни сметки, клиентът не знае какво точно плаща.

Според нея са необходими промени в нормативната уредба, регламентираща изчислението на сградната инсталация и начина на изготвяне на прогнозните сметки.

"В момента топлинните счетоводители правят една изравнителна сметка в края на отоплителния сезон и я предоставят на клиентите си до 5 юли, а към 5 август "Топлофикация София" ползва данните и прави своя изравнителна сметка, като определя и равните месечни вноски за клиентите, които са пожелали това. Тези две изравнителни сметки създават объркване сред клиентите", обясни Стоянова.

"Няма разписана методика и за начина, по който топлинните счетоводители да изчисляват процента сградна инсталация, заяви експертът. "С промените в наредбата за топлоснабдяване бе дадена възможност на клиентите на топлофикация сами да си определят процента, но ако топлинните счетоводители измерят по-високо потребление, те са длъжни да коригират сметките и така процентът сградна инсталация се променя", добави още тя.

Коментари: 0