Токът от „Марица” може да поевтинее без съкращения

Щеше да е добре, ако разходите на въгледобивното дружество бяха само за заплати, инвестиции и подобряване безопасността на работа на персонала, отбелязват представители на НЕК

140 ~ 1 мин. четене

Електрическата енергия, произвеждана от „Мини Марица изток”, може да поевтинее с 10%, без да се вдига цената на въглищата и да се съкращава персонал. Това съобщиха представители на ръководството на НЕК, цитирани от БГНЕС.

Според тях, това е възможно само, ако всеки от трите рудника на въгледобивното предприятие в комплекса преминат в ръцете на централите, а именно: АЕS-Гълъбово, ТЕЦ „Марица изток 2” и ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3”. 

„По този начин въглищата ще станат вътрешен разчет на всяка от централите, което неминуемо ще осигури увеличаване приходите от ДДС в държавната хазна с около 100 млн. лв годишно. Нещо повече всяка централа ще ползва толкова количество от суровината, колкото й е необходимо, без да се налага да препълва складовете си и след това да пуска в принудителен отпуск работниците си или още по-лошо – да съкращава персонал”, съобщават още от НЕК.

„Щеше да е добре, ако разходите на въгледобивното дружество бяха само за заплати, инвестиции и подобряване безопасността на работа на персонала”, коментират още от НЕК. Представителите на националната компания уточниха още, че парите от продажбата на въглища се харчат и за различни социални придобивки и служебен комфорт, за които миньорите от другите въгледобивни предприятия в страната само са си мечтали. 

Подкрепи Economic.bg