"Топлофикация" ще обжалва наложената глоба от КЗК

В нормативната база не е изрично посочен краен срок за сключване на договор с търговец за извършване на услугата дялово разпределение, съобщават от дружеството

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

В законовия 14-дневен срок софийската "Топлофикация" ще обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която по-рано днес наложи глоба от 340 хил. лв. на дружеството. В съобщение до медиите от "Топлофикация София" определят решението на антимонополния орган като "неправилно и необосновано. От компанията твърдят, че размерът на санкцията не е определен коректно на базата на реалните приходи на дружеството от дялово разпределение на топлинна енергия през 2011 г.

Компанията не е забавила навлизането на свой конкурент на пазара на дялово разпределение в столицата, а е действала изцяло в защита на своите клиенти. Експертите на компанията са настоявали да бъдат коректно изготвени и представени необходимите документи, съобразно законодателството и след това да се пристъпи към сключването на такъв договор. В нормативната база не е изрично посочен краен срок за сключване на договор с търговец за извършване на услугата дялово разпределение.

"Сумата, посочена в решението на КЗК, не може да бъде начислена в сметките на клиентите, тъй като столичани плащат според показанията на топломерите, монтирани в абонатната станция на сградата", поясниха от дружеството.

По-рано през деня КЗК наложи глоба на "Топлофикация София" в размер на 340 хил. лв. Причината е, че в продължение на 3 месеца (от декември 2011 г. до март 2012 г.) дружеството умишлено е забавило  навлизането на пазара на своя нов конкурент, като през този период топлопреносното предприятие е отказало да сключи договор с "ПМУ Инженеринг" ООД за извършване на услугата. Междувременно обаче общинското дружество е предприело действия за привличане на част от клиентите на своя конкурент.

Подкрепи Economic.bg