Трудният път до табелата \"София\"

Местната власт в миньорския град коментира, че е готова за зимата, перничани обаче не са убедени в това

308 ~ 3 мин. четене
Автор: Богиня Венциславова

Пътуването от Перник към столицата през "Владая" през зимата обикновено се бележи от един момент - осезаемата разлика в състоянието на пътните отсечки. Общината в Перник изрази готовност за зимната поддръжка на пътищата, но жителите на града, особено тези, които рано тази сутрин пътуваха към работните си места в столицата, изживяха едно не особено приятно пътуване.

"Разбира се, че община Перник е готова за зимата", каза пред Kmeta.bg градоначалникът Росица Янакиева. Думите й са в отговор на читателски въпроси за готовността на града да се справи с тежките зимни условия. Перничани сигнализираха по-рано днес, че основни пътни артерии в града са необработени. Те посочиха, че улица "Софийско шосе", която повечето хора използват за излизане към столицата, е заледена. По думите им около 8 часа се е образувала колона от автомобили.

Движението към София не се улеснява и в участъка на Околовръстното шосе на миньорския град, познато на перничани като "външната магистрала". Преминалите в по-ранните часове коли са направили коловози, в които движението чинно преминава. Няколко "тапи" възпрепятстват пристигането на хора от няколко града в София - главният път се използва и от пътуващи от Кюстендил, Благоевград и Дупница.

По думите на кмета на Перник Росица Янакиева пътната мрежа обаче е добре обработена. "Направили сме процедури за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа, за която ние отговаряме", казва Росица Янакиева, като пояснява, че има и процедура за обществена поръчка за почистването на републиканската мрежа, която минава през града. Фирмата, която чисти улиците в Перник, извършва услугата от 8 години вече. Градоначалникът уверява още, че е извършена и инспекция на машините, които отговарят за почистването на отсечките в града.

Росица Янакиева категорично отрече информацията, че улица "Софийско шосе" и Околвръстния път на града не са били добре обработени в сряда. "Тази сутрин се обадих на екипите от Гражданска защита и те ме увериха, че абсолютно всички главни улици са обработени. Имало е затруднение при отклонението за квартал "Тева". В 6 часа машините са тръгнали", заяви Янакиева.

Трудно остава преминаването и в участъка на "Владая", за което отговаря Столична община. "Отговорност за участъка около Владая, който е част от републиканската пътна мрежа, която е на територията на област Перник, се поддържа от Областно пътно управление-Перник", обяснява Росица Янакиева. Кметът коментира, че местната власт отговаря за пътната мрежа в и през града.

Янакиева сподели и защо, според нея, се получават километрични задръствания по пътя от Перник към София. "Задръстването се причинява заради една елементарно проста причина - на караулката при "Владая" има сложено ограничение от 60 км, само че не зная защо колите се движат с 30 км", казва градоначалникът като посочва, че най-вероятна причина за това е "за да изглеждат пътуващите по-симпатични на полицаите".

"Вторият елемент, който сформира задръстването - участъкът, който е на Пернишка територия е четирилентов и изведнъж се минава в три ленти. И всъщност от две ленти, където се кара сравнително бързо 70/80км. се влиза в участък, в който двете ленти се събират. Нещата се усложняват още повече и когато колите се движат с 30 км", допълва Янакиева, като пояснява, че и тя попада в такива задръствания в същия район.

Все пак управникът на администрацията в Перник успокоява, че в близко бъдеще ще се търси решение на проблема с "тапата" при "Владая". "Наскоро разговарях с господин Чайков (бел. ред. - Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Те са заложили за следващия програмен период, с европейски средства, да бъде отремонтиран този път и той да бъде обширен, така че да бъде четирилентов", обяснява още кметът на миньорския град.

Подкрепи Economic.bg