Трябва ли САЩ да въведе по-кратка работна седмица

Идеята на милиардерите Карлос Слим и Лари Пейдж за 4 работни дни може да стане реалност, прогнозира BBC

Трябва ли САЩ да въведе по-кратка работна седмица
Автор: Николай Марченко

Днес е Денят на труда, което означава, че много американци, особено тези, които работят при стандарен график (9 часа дневно и 5 дни седмично) имат рeдкия случай да се насладят на тридневен уикенд. Така започва анализът на Кейт Дейли за онлайн версията на британската радио-телевизия BBC относно родилата се в САЩ идея за по-кратки работни седмици.

Според авторката всичко показва, че кратките работни седмици "скоро ще се превърнат в норма". Има все повече доказателства, че по-кратките работни седмици действително могат да доведат до повече продуктивност сред служители, става ясно от материала.

В момента в САЩ изглежда държи на дългите си работни седмици в името на самите дълги работни седмици. Изкарваме повече време в офиса, отколкото другите западни народи, но с по-малко резултати. Както пише Мелиса Дал в сп. New York Magazine "американците са един от най-продуктивните народи на планетата, втори след Люксембург, но гражданите на САЩ работят почти 20% повече от тези на Люксембург. Ние работим повече, но това не означава непременно, че постигаме повече“.

Според друг доклад, има корелация между изработените часове, производителността и заплатите. Куентин Фортръл пише в MarketWatch, че „средният служител в Германия работи почти 45% по-малко часове годишно от своя колега в Гърция, но е 70% по-продуктивен, затова и годишните немски заплати са по-високи“.

Намаляването на работните часове означава също така намаляване на безработицата, казва той: "Страните с най-голямо намаление в работните часове са имали и най-голямо увеличение в равнището на заетост от Голямата рецесия насам".

По-кратката работна седмица е една идея, която и корпоративните котараци и прегръщащите еколози могат да обикнат. Милиардерите Карлос Слим и Лари Пейдж неведнъж се изказваха публично за по-кратки работни седмици. Телевизия CNBC цитира скорошно проучване, което показа, че „над 69% от анкетираните милионери вярват в четиридневна работа седмица като във валидна идея“.

В същото време, закриването на офисните паркинги за един допълнителен ден в седмицата има огромни последици за околната среда, което се дължи на по-малко пътувания, пише Лин Стюарт Парамор в AlterNet. Тя също така посочва, че „по-малкото време в офиса означава по-малко време седене на място, което е свързано с рискове за здравето, както и повече време за разрешаване на здравословните ни проблеми, които могат да останат пренебрегнати при типичната 40-часова работна седмица“. "За много американци отиването на лекар означава да се измъкват по средата на работния ден, защото нямат време извън работата. По ирония на съдбата, те вероятно се нуждаят от лекар повече, защото прекарват много време в офиса“, пише тя.

И разбира се, това е просто по-добре за цялостния морал, стимул за служителите,  както и за работодателите, които ще трябва да се справят с по-малко оборот и по-добре мотивирана работна ръка. Никой обаче не иска да бъде първият работодател, който да се лиши от един ден в седмицата, когато всички останали все още правят бизнес.

Но както Дал пише в New York Magazine, приливът се обръща - някои компании предлагат летни часове, които биха могли лесно да бъдат прехвърлени към останалата част от годината. 30% от работещите в САЩ имат някакво гъвкаво работно време. "Това означава, че тези работници не идват на работа за определени часове, те могат да създават свои собствени графици, за да намерят митичния баланс между работата и личния живот“, обобщава авторката.

Коментари: 0