Турция иска собствеността върху паметници и джамии в България

Намерението било заявено по време на визитата на турския вицепремиер у нас

4328 ~ 2 мин. четене

Турция ще поиска от България собствеността върху паметниците на отоманската архитектура, предаде Kmeta.bg. Това е обявил турският вицепремиер Бекир Боздаг, който беше на посещение у нас. Намерението му бе съобщено от Анадолската агенция, която отрази визитата на Боздаг.

По време на визитата си Боздаг пропътувал в България близо 2000 км за три дена, пресмята агенцията. По време на тази своя инспекционна обиколка той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.

"България е била под отоманско управление близо 500 г. до придобиването на своята независимост през XIX в., не без гордост", подчертава агенцията.

Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено бил огорчен от това, което видял в Пловдив, където историческа джамия е превърната в ресторант, а традиционна обществена баня (хамам) приютява музей на модерното изкуство. Боздаг бил повдигнал въпроса по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова.

"Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация (TIKA). Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение", цитира думите на Боздаг анадолската агенция. След описание кои точно архитектурни паметници е посетил в Пловдивска област Боздаг, Анадолската агенция отново подчертава думите му: "Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници".

На 7 август безпрецедентен скандал беляза празничната вечеря по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам в Пловдив. Събитието беше почетено от президента на България Росен Плевнелиев, на него присъства и турският вицепремиер Бекир Боздаг. Българските журналисти безцеремонно не бяха допуснати на вечерята, за разлика от турските им колеги. По-късно от Главното мюфтийство обявиха, че това било по желание на пресцентъра на българския държавен глава.
 
Пред БНР Деница Сачева от партия Демократи за силна България предупреди: "Вицепремиерът на Турция подари на българските си домакини многотомен опис на вакъфските имоти в България. Поведението на политиците, особено от такъв ранг, е знаково. В България се случват неща, които са меко казано притеснителни, защото паралелно с посещението на този господин в България, ние имаме информация, която излиза по медиите затова, че мюфтийството иска 1 500 имота, същевременно на 16 юли е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, с който обекти с национално значение могат да бъдат предоставени на съответните религиозни вероизповедания и както например БАН в тяхното становище споменаха, това на практика отваря врата да речем Националният археологически музей утре трябва да се премести."

Подкрепи Economic.bg