Tурция отново признава родните дипломи

Забраната беше въведена през юли 2012 г.

216 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Турският Съвет за висшето образование премахна окончателно забраната за легализирането на дипломите, издавани от българските университети, предаде официалният сайт на Съвета.

Забраната, въведена през юли 2012 г., бе аргументирана от властите с мотива, че фалшифицирането на оценки от изпити и на самите дипломи е придобило размерите на "организирана престъпност". Като източник на информацията за "организираната престъпност" с дипломите бе посочено турското Министерство на външните работи. То събирало данни за нелегитимното обучение у нас от студенти и от представители на консултантските фирми.

Нелигитимността на родните дипломи в Турция породи множество разговори между двете страни, като последният бе по време на посещението на президента Росен Плевнелиев и тогавашния министър на образованието Сергей Игнатов в Анкара. 

На 19 декември миналата година Турция удължи с още три месеца забраната за признаване на дипломите. Общо 8 хил. дипломи, издадени в България, подлежаха на проверка от турска страна. Повечето от тях са издадени от медицински и инженерни факултети.

За формално обучение на студенти от Турция у нас с цел получаване на диплома се заговори усилено покрай разкриването на множество незаконни филиали, включително на български държавни университети. 

Спадът на качеството в родната образователната система бе причината Гърция да въведе множество приравнителни изпити преди 2007 г. След присъединяването ни към Европейския съюз обаче южната ни съседка и други 7 държави от съюза бяха дадени на Европейския съд в Люксембург заради непризнаването на български дипломи.

 

Подкрепи Economic.bg