Търговските площи в молове в София се удвоят до края на 2013 г.

82% е заетостта в най-добрите 10 офис проекта в столицата

Пазарът на търговски площи е в очакване на трета вълна молове. Kъм края на третото тримесечие в процес на изграждане са 239 500 кв.м търговски площи, сочи доклад на компанията на недвижими имоти Forton.

Общо 4 търговски центрове се очаква да бъдат завършени до края на 2013 година – Bulgaria Mall (33 000 кв.м), Парадайз Център (80 000) кв.м, South Ring Mall (72 000 кв.м) и Strand (30 500 кв.м).

С откриването на планираните обекти в София в края на 2013 година общият обем търговски площи в столицата ще се увеличи със 111%, прогнозират от компанията. Това ще доведе до натиск върху наемните нива. Същевременно търсенето на търговски площи от страна на търговците е активно и е силно насочено към новите проекти, отчитат експертите.

Към момента наемите на главните търговски улици се задържат на около 40 евро на кв.м, а в моловете квадратен метър площ месечно продължава да струва 27 евро за магазин от 100 кв.м. В провинцията нивата в търговските центрове се движат между 18 и 20 евро.

Въпреки сравнително бавното усвояване на офис площи през юли, август и септември, в края на периода се забеляза известно активизиране. 82% е заетостта в десетте най-добри офис проекта в София. Общият обем офис площи към септември 2012 г. е 1 576 500 кв.м, като нови 19 100 кв.м бяха завършени през последните 3 месеца. 20%  по-малко са новопостроените офис площи през това тримесечие спрямо миналото, като нарастването на годишна база е 6%. До края на годината се очаква завършването на още 51 000 кв.м. Преместването на офиси продължава да е най-актуалната тенденция, а компаниите от IT сферата и телекомуникациите са сред най-активните офис наематели.

Наемните нива остават стабилни, като за сгради клас А в централната градска част нивата са между 12 и 15 евро на кв.м. В широк център и по основните булеварди наемите на клас А офиси се движат между 9 и 12 евро на квадрат, а офисите в покрайнините и клас Б офисите се отдават на стойност от около 6-8 евро на кв.м.

Най-активни в сегмента на индустриалните и логистични площи са производителите на резервни части и електроника за автомобили, които търсят бази в Източна Европа с цел оптимизиране на разходите, отчита се в доклада. Средните наемни нива в столицата паднаха с 25 евроцента на годишна база и към момента среден наем на квадратен метър складова площ месечно е 3.5 евро.

Промяната в данъчната политика на Гърция се отразява пряко върху конкурентноспособността на гръцката икономика. Като резултат гръцки компании търсят икономически изгодни и стабилни локации за пренасочване на производствата си, отчитат от Forton. Пример за това е гръцки производител на соларни панели, който подписа договор за релокация на своята производствена база в България.

Коментари: 0