Търси се концесионер за добив на каолин от „Саръгьол“

Правителството одобри и издаването на две разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства

Снимка: wikipedia

4673 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Находище "Саръгьол" - участък "Саръгьол, гнезда 15 и 16", ще бъде дадено на 35-годишна концесия за добив на каолинова суровина на концесионер, който предстои да бъде избран на търг с тайно наддаване, реши на днешното си заседание Министерски съвет (МС). Концесионната площ е 659.5 дка и се намира в землището на с. Дойранци.

С друго решение кабинетът одобри цялостното прехвърляне на концесията за добив на доломити от находище "Миал". В момента тя е дадена на "Дънди прешъс металс Челопеч" ЕАД, а предстои да бъде взема от "Елаците - Мед" АД. Клаузите по договор не се променят.

Правителството одобри и издаването на две разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства.

Първото е за скалнооблицовъчни материали и го получава "Булгнайс" ООД за срок от две години. Дружеството ще проучва площта "Тополите", разположена в землището на с. Средно Градище, община Чирпан. Минималният очакван размер на инвестициите, които ще бъдат направени, е 15 500 лв., а стойността на вложенията за опазване на околната среда ще е 2000 лв.

"Арена И.Т." ЕООД ще проучва наличните количества строителни материали в площта "Млиновете-1" за срок от 12 месеца. Площта е в землищата на селата Мулдава и Добростан, община Асеновград. Очаква се компанията да инвестира близо 39 хил. лв., а за екодейности са осигурени 4000 лв.

Подкрепи Economic.bg