UBS прогнозира силен ръст на златото през тази година

Очаква се да продължи печатането на пари и през третото тримесечие на 2013 г., когато очакваме световният ръст да изгуби импулс, а това ще породи силен подем в цената на златото, смята анализаторът Жулиен Гарен

156 ~ 1 мин. четене

Ще подкрепи ли американската икономика цените на суровините или ще ги срине? Това е въпросът, поставен от швейцарската банка UBS до инвеститорите, след като златото и останалите ценни метали отбелязват частично възстановяване, пише MarketWatch.  

Цената на априлските фючърси за злато се повиши с близо 20 долара за тройунция днес.

Анализаторът Жулиен Гарен коментира, че "възстановяването, водещо до силен ръст на работните места и на неочаквано ускоряване на инфлацията, вероятно ще принуди Фед да приключи с количествените улеснения, което пък би се отразило в понижаване на цените на суровините".

"Очаква се обаче да продължи печатането на пари и през третото тримесечие на 2013 г., когато очакваме световният ръст да изгуби импулс, а това ще породи силен подем в цената на златото“, добавя Гарен.

Силното търсене на суровини в САЩ също осигурява възможност за повишаване на цените им. Търсенето на алуминий и мед в САЩ представлява около 10% от световното търсене, но като се добавят вложените метали в завършени вносни стоки, достига до 15%. 

Подкрепи Economic.bg