Украйна започна антитерористична акция срещу проруски активисти

Целта е да се изтласкат сепаратистите от източния град Словянск, заяви министърът на вътрешните работи Арсен Аваков

Украинските сили за сигурност са започнали "анти - терористична операция" с цел да изтласкат сепаратистите от източния град Словянск, заяви министърът на вътрешните работи Арсен Аваков на Украйна. Вчера проруски активисти завзеха редица административни сгради в областта.

"Анти - терористична операция е започнала в Словянск под ръководството на антитерористичнния център на Украйна. Сили от всички звена за сигурност на страната са събрани в града", обяви Арсен Аваков в страницата си във Facebook.

Министърът препоръча на жителите на Словянск да не излизат от домовете си и да стоят далеч от прозорците. "Предайте на всички граждани - те трябва да напуснат центъра на града, да не излизат от домовете си и да не стоят близо до прозорци", предупреди Аваков.

Репортер на Ройтерс съобщава от мястото, че над града летят два военни хеликоптера. Сепаратистите са открили огън срещу украинските военни.

В събота група маскирани въоръжени мъже в униформи без опознавателни знаци превзеха полицейския участък в града, в който има огнестрелно оръжие, няколко административни сгради и издигнаха барикади по пътя към Славянск.

Междувременно руското министерство на външните работи заплаши ,че употребата на насилие срещу въоръжените сепаратисти ще предизвика провал на мирните преговори, насрочени за 17 април в Женева. То публикува във "Фейсбук" съобщение, че няма нищо общо със случващото се в няколко източни области на Украйна. В текста отговорността се хвърля на киевските власти, а протестиращите са определяни като хора, "докарани до отчаяние".

Коментари: 0