Силното евро изисква отслабване на монетарната политика

Повишаването на курса на еврото е важен фактор за понижаването на инфлацията до сегашния й нисък показател, смята председателят на ЕЦБ Марио Драги

По-нататъшното укрепване на еврото ще изисква отслабване на монетарната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ).  Това заяви нейният председател Марио Драги на среща във Вашингтон на ръководните органи на Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ), цитиран от ИТАР-ТАСС.

На срещата се е обсъждала необходимостта ЕЦБ да предприеме мерки, ако ниската инфлация остане постоянна. По думите на Марио Драги повишаването на курса на еврото е било важен фактор за понижаването на инфлацията до сегашния й нисък показател.

"Винаги съм казвал, че обменният курс не е цел, но той е важен фактор за ценовата стабилност и икономическия растеж. И това, което ставаше през последните месеци, става все по-важно за стабилизиране на цените", заяви Драги.

Той посочи, че "засилването на обменния курс ще изисква по-нататъшни промени в монетарната политика. Ако вие искате тя да остава все така стимулираща както сега, новото укрепване ще изисква нови стъпки", каза президентът на ЕЦБ."

През последните 12 месеца курсът на еврото се вдигна спрямо долара с почти 5,5 процента. Експерти посочиха, че през последните седмици той достигна най-високите си показатели от 2011 година.

Коментари: 0