United Capital купи 92% от ПОК "Доверие"

Продавачът Vienna Insurance Group не казва каква е цената на сделката

Автор: Атанас Христов

След повече от шест месеца на спекулации вече е ясно, че United Capital PLC е новият мажоритарен собственик на най-голямата пенсионно осигурителна компания в България - ПОК "Доверие". Това става ясно от съобщение на продавача - австрийската финансова група Vienna Insurance Group (VIG).

"Vienna Insurance Group AG приключи преговорите за продажбата на United Capital PLC на косвено притежаваните над 92% в ПОК "Доверие". Продажбата е обект на одобрение от компетентните органи в съответствие с българското законодателство", се казва в съобщение на австрийската група. Досега VIG притежаваше чрез TBIH Financial Services Group N.V. 13 891 242 акции, или 92.58% от капитала на "Доверие".

"Доверие" е стабилна и икономически успешна компания. Пенсионните фондове не са част от основния бизнес на Vienna Insurance Group. Чрез продажбата на "Доверие" искаме да се съсредоточим върху застрахователния си бизнес в България. Убедени сме, че "Доверие" ще продължи да изпълнява ролята си на водеща пенсионна компания в България", заяви Петер Хаген, генерален мениджър и изпълнителен директор на Vienna Insurance Group.

Към 31 декември 2012 г. в "Доверие" са осигурени над 1.25 млн. работещи българи, а активите под управление на пенсионните фондове на компанията са почти 1.8 млрд. лв., припомня продавачът.

България е един от десетте основни пазара на Vienna Insurance Group. У нас австрийската група е собственик на общо и животозастрахователните компании "Булстрад".

Заради дългото мълчане и породените спекулации около смяната на собствеността в пенсионната компания, през миналата седмица цялото ръководство на "Доверие" подаде оставка, а Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) алармира за проблеми и липсата на прозрачност около продажбата.

Коментари: 0